Vijf jaar later …

[08.01.2021] Het jaar is goed begonnen. Sinds deze week ben ik weer NRC-redacteur. Het voelt als thuiskomen, als een warm bad.

Ruim vijf jaar, tussen mei 2015 tot eind 2020, mocht ik werken voor de Gemeente Leiden. Dat voelde als thuis-zijn: meewerken om m’n eigen stad nóg mooier, duurzamer, creatiever, socialer, enz. te maken. Ik heb ervan genoten!

In de afgelopen weken is me vaak gevraagd: wat heb je als gemeente-ambtenaar voor elkaar gekregen? Ik geef dan twee antwoorden:
– Eén. Ikzelf heb weinig ‘voor elkaar gekregen’. Het ambtenarenvak is een vorm van teamsport. Dat maakt het werk boeiend en soms ook wel moeilijk: sámenwerken met collega-ambtenaren, met burgemeester en wethouders, met stadspartners, e.v.a.

– Twee. De vraag is dus meer: waaraan mocht ik een bijdrage leveren?, waarbij ben ik zoals betrokken geweest? Zie dan:
> Op Sleutelstad [08.01.2021]: “Er staan Leiden de komende jaren enkele forse veranderingen te wachten als het gaat om de locaties waar allerlei culturele voorzieningen een plek krijgen.”  Samengevat, o.a.: De Muziekschool verhuist naar de Leidse Schouwburg, de Bibliotheek wellicht naar de Stadsgehoorzaal en de Leidse Marktsteeg kan uitgroeien tot de ‘Muzieksteeg’ van Leiden.
> In NRC [06.01.2021]: Wim Pijbes over het Leidse Singelpark, ‘Een park rond de stad: alsof je deel bent van een groter geheel’.
> Zie ook:
Leiden 2022, ‘European City of Science’;
Leiden Kennisstad;
Leiden4GlobalGoals;
Leiden gaat Goed;   
Duurzaamste kilometer;
Cultuurvisie ‘De kracht van de stad’