Gijsbert van Es » Leiden

Journalist, NRC-redacteur

Leiden

In 2009 nam ik, o.a. samen met Jeroen Maters, het initiatief voor oprichting van Stadslab Leiden. Wat dat is? Het is een stichting die creatieve Leidenaren bijeenbrengt om Leiden nóg mooier, duurzamer, ondernemender en socialer te maken.  In 2011 wonnen we een landelijke prijs als ‘meest innovatieve vrijwilligersorganisatie van Nederland’.


Stadslab werkt aan terugkeer V&D: als ‘Voor & Door Leiden’

[12.03.2021] Na het succes van het Singelpark heeft Stadslab Leiden een volgende groot plan op stapel gezet: het pand van het voormalige warenhuis V&D een nieuwe bestemming geven, onder de titel ‘Voor & Door Leiden’. De ambitie is hier hét warenhuis van de 21ste eeuw tot ontwikkeling te brengen, met oer-Leidse merken en iconen, met Leidse ondernemingen en instellingen. Nu ik niet meer aan de Gemeente Leiden verbonden ben, heb ik mijn vrijwilligerswerk voor Stadslab Leiden weer opgepakt.


Terugblik op ruim vijf jaar   werken voor de Gemeente Leiden

[08.01.2021] Ruim vijf jaar, tussen mei 2015 tot eind 2020, mocht ik werken voor de Gemeente Leiden. Dat voelde als thuis-zijn: meewerken om m’n eigen stad nóg mooier, duurzamer, creatiever, socialer, enz. te maken. Ik heb ervan genoten!

Vaak is me gevraagd: wat heb je als gemeente-ambtenaar voor elkaar gekregen? Ik geef dan twee antwoorden:

Eén. Ikzelf heb weinig ‘voor elkaar gekregen’. Het ambtenarenvak is een vorm van teamsport. Dat maakt het werk boeiend en soms ook wel moeilijk: sámenwerken met collega-ambtenaren, met burgemeester en wethouders, met stadspartners, e.v.a.

Twee. De vraag is dus meer: waaraan mocht ik een bijdrage leveren?, waarbij ben ik zoals betrokken geweest? Zie dan:

  • Op Sleutelstad [08.01.2021]: “Er staan Leiden de komende jaren enkele forse veranderingen te wachten als het gaat om de locaties waar allerlei culturele voorzieningen een plek krijgen.”
    Samengevat, o.a.: De Muziekschool verhuist naar de Leidse Schouwburg, de Bibliotheek wellicht naar de Stadsgehoorzaal en de Leidse Marktsteeg kan uitgroeien tot de ‘Muzieksteeg’ van Leiden.
  • In NRC [06.01.2021]: Wim Pijbes over het Leidse Singelpark, ‘Een park rond de stad: alsof je deel bent van een groter geheel’.
  • Zie ook: